Bygg

Måste hyran höjas vid stambyte av tappvatten och stammar?

Nej, hyran måste inte höjas för en hyresgäst efter att stambyte skett. Detta oavsett om det enbart sker byte av ledning vid tappvatten eller om det är ett komplett stambyte. Men det sker nästan alltid. Hyran får nämligen inte höjas på grund av stambyte – men av värdehöjande åtgärder som gör det mer bekvämt för hyresgästen.

Stambyte & renovering av tappvatten räknas som underhåll

En hyresvärd ska bekosta underhåll av fastigheten. Detta utan att hyran ska påverkas. Detta ska helt enkelt vara inräknat i den hyra som de boende betalar. Ska fönster bytas ut eller tapetsering ske är det inget som hyresgästen ska betala för. Detsamma gäller för stambyte, byte av stammar och ledningar till tappvatten. Det räknas även som löpande underhåll. Alla fastigheter kommer till slut att behöva en stamrust. Eftersom det är oundvikligt är det löpande underhåll och något som hyresvärden behöver budgetera för. Men varför höjs då hyran?

Höjd hyra vid höjd boendestandard

Stambyte är ett mycket omfattande arbete och innebär exempelvis att badrummet helt och hållet rivs ut. Detsamma gäller ofta delar av köket. De allra flesta fastighetsägare väljer därmed att planera kommande badrumsrenovering till tillfället då stamrust ska ske. När badrummet ska byggas upp kommer därmed en åtgärd ske som höjer boendestandarden. Exempelvis kanske badrumsmattan byts ut till kakel, nya möbler installeras osv. Lite förenklat går det att säga att om badrummet har ett högre värde efter renoveringen än före så har en höjning skett av boendestandarden. Detta även om inte den boende anser att någon större skillnad skett.

  • Inte kostnaden som styr hyreshöjningen
    Det är alltså inte fastighetsägaren kostnad för stambyte kring tappvatten som får påverka hyreshöjningen. Utan boendestandard.
  • Högre hyra i förhållande till standardhöjning
    Höjning av hyran måste däremot speglas i den standardhöjning som skett vid renoveringen. Ju större standardhöjning desto högre hyra kan tas ut.

Vid klagomål

Som hyresgäst kan det kännas ”omöjligt” att påverka en hyreshöjning. Det första steget bör vara att kontakta fastighetsägaren och få en förklaring hur den höjda hyran har beräknats. De som ändå inte är nöjda kan kontakta hyresgästföreningen. En förening som hjälper hyresgäster att förstå dess rättigheter och skyldigheter och kan förklara vad en hyresvärd får göra och inte får göra. De kan även i sin tur kontakta hyresvärden för att reda ut eventuella frågetecken.