Fordon

Rätt mopeddelar

Vilken typ av mopedförare är du? Vissa njuter av varje sekund som vinden möter ansiktet och gör det till en härlig stund på dagen. En annan typ av förare ser det som ett rent transportmedel. En smidig lösning på ett tråkigt problem, så att säga. Den fyller sitt ursprungliga syfte och inget mer. Om det är så att du dock rör dig utanför den lite ansträngda stadstrafiken, kanske du ibland önskar din moped skulle gå lite fortare. Detta går enkelt att lösa med en så kallad trimning av mopeden. Men stopp och hej! Detta är faktiskt lite krångligare än så. Till att börja med är det INTE tillåtet att köra dessa manipulerade mopeder på våra vägar.

Vad menas med moppetrim?

Genom att trimma din moppe så kan du justera motorns förmåga att köra snabbare än tillåten hastighet. Som du kanske anar, blir det svårare att hålla sig till trafikreglerna för hastigheten, och du sätter lätt dig själv och andra i fara. Hur har svenska lagen löst detta? Du får bara köra dessa mopeder på privata vägar, alltså inte på allmänna vägar där det är vanlig trafik. Själva utförandet av trimningen sker genom att man tricksar med exempelvis effektröret, förgasaren eller andra mekaniska delar av mopeden. Beroende på vilket mopedfabrikat du har krävs olika mopeddelar. Oavsett så förlorar du en stor förutsättning att köra säkert ute på gatorna. Vad kan du råka ut för, förutom en obehaglig olycka? Nedan ser du möjliga konsekvenser:

  • Din moped blir beslagtagen av polisen för att göra en närmare teknisk utredning
  • Du får en böter
  • Din lämplighet för att ta körkort skjuts upp
  • Du blir registrerad i brottsregistret för olovlig körning

Saker att komma ihåg

Eftersom vi vet att du tycker det är fantastiskt att köra moppe, så är det ju underbart om du inte vår något trubbel under din tid på vägarna. Därför kan det vara bra att tänka på några saker. Exempelvis bör du provköra en moppe först, om du planerar att köpa den i begagnad. Annars kanske det plötsligt drar iväg alldeles för snabbt ute på vägen, utan att du ens märker det. Kanske det vore det allra tristaste sättet att få en bot. Om du kör en trimmad moped ute på landet, kom ihåg att inte ta den till allmänna vägar!

Här finns bra mopeddelar för de flesta varumärken.