Hälsa

PWO efter träning

Efter träningspasset är det viktigt att du får i dig tillräckligt mycket kolhydrater för att återställa glykogennivåerna i dina muskler. Glykogenet i musklerna och levern är nämligen en av de viktigaste energikällorna som kroppen använder under träning.

Ett bra sätt att få i sig snabba kolhydrater är dextros. Genom att inkludera dextros i den PWO du tar efter träningen tillgodoser du din kropp detta behov. Om du inte har tillgång till dextros kan du istället äta en högkvalitativ kolhydratkälla såsom bröd eller frukt, eller dricka chokladmjölk. Dessa kolhydratkällor ger dig tillräckligt stora mängder av bra kolhydrater för att glykogenlagren i dina muskler ska börja fyllas upp igen.

Protein en viktig del av varje PWO

Protein är ett annat viktigt ämne som är en viktig del av din måltid efter träningen. Genom att konsumera 20-30 gram protein efter träningen kan du maximera förutsättningarna för en snabb återhämtning. Anledningen till att protein är ett så pass viktigt ämne att få i sig efter träningen är att det innehåller aminosyror. Dessa är byggstenar för musklerna och säkerställer att du har en positiv proteinbalans, det vill säga att proteinsyntesen är större än nedbrytningen av protein. Eftersom protein bryts ner under fysisk aktivitet kan du förlora muskelmassa genom att inte få i dig tillräckligt mycket protein.

Den bästa proteinkällan för din PWO är vassleprotein. Du kan köpa detta protein i pulverform och blanda det tillsammans med dextros för att få en komplett PWO-shake. Eftersom vätska absorberas av kroppen betydligt snabbare än fast föda är det rekommenderat att du dricker en PWO efter träningen. Om du inte vill dricka en proteinshake kan du istället äta ägg, kyckling, kött eller fisk tillsammans med en av ovan nämnda kolhydratkällor.

En proteinshake bör vara ditt förstahandsval bland de möjliga proteinkällorna efter träningspasset, och om du inte har tillgång till proteinpulver kan du istället konsumera protein genom fast föda. Om du har tillgång till bägge alternativen kan du börja med proteinshaken och sedan äta fast föda cirka en timme efteråt. Sedan är din kropp redo att byggas upp igen efter det muskelnedbrytande träningspasset!