Cyklar

Att tänka på när du ska köpa cykel

Table of Contents

Att tänka på när du ska köpa cykel

Dagens cyklar skiljer sig en hel del åt från de cyklar som kom ut på marknaden för bara några år sedan. Stora framsteg har nämligen gjorts vad gäller såväl den tekniska utvecklingen som designen på cyklarna. Detta är förstås positivt för dig som ska köpa cykel, men det kan samtidigt göra valet av cykel svårare med tanke på alla modeller som finns att välja mellan.

Här går vi dock igenom några av de viktigaste sakerna som du bör tänka på när du ger dig ut för att köpa cykel.

Material

Stål är det material du bör hålla utkik efter när du letar efter en ny cykelram, särskilt om du vill ha en stark och hållbar ram. Nackdelen med materialet är dock att stål är tungt. Om du hellre vill ha en lättare cykel, bör du istället välja det lättare materialet titan. Du som inte känner dig sugen på att investera tiotusentals kronor i din nya cykel kan vandra den gyllene medelvägen och välja en cykelram av kolfiber eller aluminium. Bägge dessa material är värda att ha i åtanke när du ska köpa cykel.

Drivlina

Förutom kraften från dina egna ben krävs en drivlina för att driva din cykel framåt. Drivlinan är på sätt och vis din cykels motor. Det finns flera olika varianter att välja mellan och alla har sina specifika egenskaper. Det är därför dina preferenser som avgör vilken drivlina du bör välja.

Passform

Passformen är förstås den viktigaste aspekten att ta hänsyn när du ska köpa cykel. Du behöver avgöra huruvida den cykel du funderar på att köpa kommer vara behaglig för dig att cykla på, och du kommer även behöva ha en plan för vad du har tänkt använda den till.

Se till så att den cykel du väljer att köpa är bekväm. Om den inte är det, bör du alla dagar i veckan välja någon annan. Du kan hoppa upp och sätta dig på att en cykel som känns obekväm i butiken kommer ge allt annat än god komfort när du ger dig ut för att cykla på den. Var därför väldigt noggrann när du köper cykel!