Husdjur

Antiskällhalsband för hund

Ansvarsfullt hundägande innefattar mer än att ta med sig påsar på promenaden. Bland annat handlar det om att kunna kontrollera sin hund i alla möjliga olika sammanhang, förutsägbara som oförutsedda. Om du har problem med att din hund regelbundet skäller vid olämpliga tillfällen finns det dock hjälpmedel att tillgå. Ett antiskällhalsband är ett exempel på ett sådant verktyg som snabbt ger resultat. Det bör dock absolut inte användas som ett vanligt halsband.

När kan jag använda antiskällhalsband?

Tänk på att hundar inte skäller med avsikten att vara irriterande, utan det är en typ av kommunikation. Fundera därför först över vad som kan vara roten till problemet. En del hundar utvecklar ett stressbeteende i situationer som är ofarliga, exempelvis när det kommer besök. Det är i sådana situationer som ett antiskällhalsband kan vara särskilt användbart. Det är dock viktigt att endast se halsbandet som ett temporärt hjälpmedel som ska användas när hunden är under uppsikt. När stressbeteendet har lagt sig kan halsbandet tas av. Eftersom syftet är att få hunden att associera skall med obehag är det viktigt att antiskällhalsbandet inte utlöses när hunden inte gör något icke önskvärt.

Det är självklart olämpligt att använda antiskallhalsband på en valp.

Fördelar med antiskällhalsband

Det finns olika varianter av antiskällhalsband. Gemensamt för dem alla är att de orsakar obehag hos hunden och förväntas således leda till att skällandet upphör. Två vanliga typer är sådana som avger vibrationer, samt sådana som avger vätska. Ytterligare varianter är halsband med högfrekventa ljud, samt sprayhalsband. Ett sprayhalsband avger en doft som hunden anser oangenäm och därför förväntas börja associera med skällandet.

När ett antiskällhalsband introduceras varsamt, hanteras korrekt och i kombination med annan träning, kan det vara ett utmärkt hjälpmedel för att påskynda en annars långdragen process. Det kan vara ett bra sätt att undvika onödiga och frustrerande konfliktsituationer.

Vilket antiskällhalsband ska jag välja?

Tänk igenom vilken modell som passar dig och din hund bäst, det vill säga i vilka sammanhang problemet uppstår. Fundera också över om din situation kräver en fjärrkontroll eller om halsbandet ska vara automatiskt. Du kan hitta antiskällhalsband i de flesta djurbutiker, både fysiska och online.