Tandläkare

Rocka munnen – En framgångsrik tandborstningsapp

Rocka munnen – En framgångsrik tandborstningsapp

Är det svårt att få barnen att borsta tänderna varje morgon och kväll? Ladda ner appen ”Rocka munnen” och få hjälp på traven. Det har redan 60 000 personer i Stockholm gjort och appen har fått mycket beröm.

I september 2019 var det totalt 125 000 personer som hade laddat hem appen ”Rocka munnen”. De flesta i Stockholm där 60 000 laddat hem den. Till stor sannolikhet på grund av marknadsföring och att många lyft upp den i social media. I Stockholm räknar man därmed med att appen används av ca 40 % av alla barn mellan 5 och 9 år.

Utvecklad av Folktandvården

Appen är utvecklad av Folktandvården Sverige med målet att barnen ska få en bättre munhygien. Det blir roligare att borsta tänderna, lättare för de vuxna att ha koll och allt via en enkel app. Välj själv vilken musik den ska spela och spela spelet – som gynnar att barnet borstar tänderna.

Lanserades 2018

Appen lanserades 2018 och rekommenderas både av Folktandvården och flera privata läkare. Den är gratis att ladda hem och enkel att förstå. Efter ett år visar det sig att appen är en succé. Varje dag tillkommer det ungefär 400 nya användare och de allra flesta, över 90 %, använder appen regelbundet.

Två gånger, två gånger, två gånger

Det är siffran två som återkommer som en röd tråd. Tandkrämen ska vara 2 cm, man ska borsta tänderna i två minuter och det ska ske två gånger per dag. Egentligen inget nytt men genom att presentera det via digitala kanaler möter man barnen på ”deras hemmaplan”.

Rekommenderas av många tandläkare

Ett sätt att underlätta tandborstningen är att få en tydlig rutin. Det är något som många tandläkare återkommer till när de ger råd. Men samtidigt är det många barn som tycker det är jobbigt då tandborstningen förknippas med att dagen är slut och att det är dags att lägga sig. Genom att använda appen kan man vara kvar i leken och ”spela spelet” istället för att bara gå och tandborsta. På så vis ges ett bättre resultat varje gång – förutsatt att barnet lockas av att följa reglerna i spelet förstås.

Prata med en tandläkare eller besök solnadental.se för ytterligare tips på hur ni kan jobba med barnens munhälsa och vilka vägar som brukar fungera för att få barnen att borsta tänderna lättare.