Nyheter

En introduktion till parterapi

Den eller de som funderar på att gå i parterapi, går sannolikt igenom en turbulent tid. Klart är att det kan vara effektivt, och många får en betydligt starkare relation efter att ha fått råd av terapeut. Men hur fungerar det egentligen? Och när bör man göra det? Här ger vi en introduktion till parterapi.

Anledningar till att gå till terapeuten

Det finns flera tänkbara anledningar till att man kan behöva gå i parterapi på Kungsholmen. Här ger vi ett par exempel:

 • Kommunikationssvårigheter.
  Problem med kommunikationen är något som kan få många förhållanden att börja knaka i fogarna. Många kan vittna om att god kommunikation är en viktig byggsten för ett gott förhållande, som båda parter är nöjda med. Kommunikation sker på många olika sätt – förutom i tal, så bland annat även genom sms, telefonsamtal och social media. En terapeut kan främja patienterna att kommunicera på ett sätt som fungerar i längden.

 • Otrohet.
  En del väljer att gå i parterapi när det kommit fram att någon, eller båda, varit otrogna. Det här kan vara väldigt skadligt för en relation, givetvis, men många terapeuter kan hålla med om att det inte nödvändigtvis behöver innebära ett slut på förhållandet.

 • Bonusfamiljer.
  Bonusfamiljer kan ha sina särskilda utmaningar. Rollen för bonusföräldern, familjens identitet och meningsskiljaktigheter mellan föräldrarna kan behöva redas ut tillsammans med någon.

Så hittar du en terapeut

Att hitta en terapeut görs enkelt, särskilt om du bor i en större stad som Stockholm eller Göteborg (särskilt i Stockholm finns det många att välja mellan). En bra idé är att ta fram flera potentiella ”kandidater” som du eller ni sedan kan utvärdera. Bor du i Stockholm kan en sökning på till exempel ”parterapi Stockholm” vara en bra början. Jämför de resultat ni får – vilka verkar ha bäst bemötande? Vem verkar kunna passa er situation allra bäst? Bra är att ta referenser, men även magkänslan spelar in i beslutet för många.

Så fungerar parterapi

Parterapi genomförs i form av samtal där både du och den andra parten i förhållandet är närvarande. Ni utformar mål medsamtalen tillsammans och försöker komma fram till lösningar som kan stärka relationen på sikt.

Föreningen som fick pris för hållbara boendet

Föreningen som fick pris för hållbara boendet

Att det lönar sig ekonomiskt att se över föreningens energiförbrukning vet du nog de flesta bostadsrättsföreningar. Det kan handla om allt från att minimera förbrukningen och skapa egen el till att förhandla priset. Dessutom går det att få pris för riktigt bra hållbart arbete. Det gäller i alla fall i Stockholm där det årligen ges ut ett pris av HSB till den förening som gjort mest inom området.

HSB i Stockholm ger årligen ut ett hållbarhetspris till föreningar som jobbar tydligt mot hållbarhet. De som vann priset 2019 var en bostadsrätt på Södermalm som valt att montera solpaneler på bostädernas tak. Genom denna montering kan nu föreningen skapa sin egen el.

Den energi som dessa solpaneler ger täcker majoriteten av föreningens energiförsörjning i allmänna utrymmen. Visserligen kostade det att investera i dessa paneler men föreningen räknade med att investeringen skulle vara återbetald inom tio år utifrån den mängd el som de producerar.

Samtidigt är det inte enbart solceller som denna förening har satsat på för att göra sig mindre beroende av extern eldistribution. I likhet med många föreningar i Stockholm har man satsat mycket på energibesparing. Bland annat har man valt att byta gamla fönster till betydligt mer energisnåla så kallade energiglas.

Ännu ett steg mot hållbar utveckling är att föreningen valt att ha tre komposter på de allmänna ytorna. Dessa är till för vegetabiliskt hushållsavfall. Dessutom har man valt att spåra energiåtgången direkt utifrån vad som går åt till trapphus, tvättstuga m.m.

HSB BRF Hamnkaptenen

Bostadsrättsföreningen Hamnkaptenen hittas i Hammarby Kanal nära Södermalm i Stockholm. De byggdes 1983 och består av 221 lägenheter och ett par gemensamma lokaler. De senaste åren har föreningen satsat mycket på hållbar utveckling och att de valt rätt väg visar sig exempelvis genom att de fått priset från HSB.

Priset delas ut av HSB en gång per år vilket sker när HSB Stockholm har sin föreningsstämma. Det var tionde året i rad som priset delades ut och bland tidigare vinnare finns föreningar som satsat på solpaneler, bergvärme och olika energibesparande åtgärder.

Priset

Utöver äran och bekräftelsen på att man lyckats bra med det hållbara utvecklingsarbetet ges även 15 000 kr i utbildningar som exempelvis styrelseledamöter kan använda för att fördjupa sina kunskaper och kunna ta ytterligare steg i rätt riktning.

På www.solpanelerstockholm.nu kan du fortsätta läsa om fördelar med solpaneler.

Referenser vid catering i Lund

Catering är något som många kan behöva anlita någon gång. Det kan till exempel vara inför ett bröllop, en annan högtid, eller inför ett företagsevent eller en konferens. Runtom i landet, oavsett om du behöver catering i Lund, Göteborg eller Stockholm, så har du många aktörer att välja mellan. Hur väl dessa firmor presterar varierar givetvis, och en bra idé, innan man anlitar någon, är att titta på vad folk säger om dem.

Om en cateringfirma har 300 omdömen, men enbart 1,5 av 5 i helhetsbetyg, så gör man troligen bättre i att anlita någon annan. Om det enbart finns ett fåtal omdömen om en firma så är det svårt att dra några säkra slutsatser, eftersom underlaget helt enkelt inte är tillräckligt stort. Om så är fallet kan det vara en idé att ringa dem och fråga om de har några referenser som du kan få prata med.

Samtidigt: cateringfirmor som kunderna inte är nöjda med, tenderar att inte vara verksamma särskilt länge. Den som jobbar inom. Catering vet värdet av ett gott rykte – precis som vad gäller till exempel snickare och elektriker. Att ha ett gott rykte är värt väldigt mycket, speciellt för småföretagare som säljer tjänster.

Kunders upplevelse av catering i Lund

Det här bäddar också för att illvilliga konkurrenter kan manipulera kommentarsfälten på olika plattformar. De allra flesta plattformar har inget vattentätt system med verifierade användare och kommentarer. En del väljer att visa när recensionen är inhämtad av företaget, och vilka omdömen som är spontana. Det erbjuder mer transparens, men det blir samtidigt svårt för gemena man att göra en säker bedömning på hur det faktiskt ligger till.

När vi söker på ”catering Lund”, till exempel, får vi upp ett antal firmor. Lund är ingen storstad och rymmer således inte alltför många stora aktörer. De omdömen och recensioner som finns om firmorna är relativt få. Att då göra en säker bedömning på hur sannolikt det är att man blir nöjd är givetvis svårt. Bor man i en mindre stad blir det allt som oftast svårare att använda recensioner och kommentarer online som underlag för om man ska anlita firman eller inte.

Inbrottslarm och dess effektivitet

Det är inte konstigt att man oroar sig för inbrott när man åker iväg på semester. Varje år sker mängder av inbrott runt om i landet. Något som många kanske inte tänker på är att det normalt inte är ytterdörren som är den vanligaste ingången för inbrottstjuvarna. Istället är det oftare ett fönster, en bakdörr eller en altandörr som tjuvarna kan bryta upp och ta sig igenom. Dessa ingångar är helt enkelt sämre skyddade än entrén, därför bör man inskaffa ett hemlarm bäst i test.

Många investerar i säkerhetsdörrar, men gör inte särskilt mycket för att skydda husets övriga in- och utgångar. Däremot är det vanligt att entrén blir en utgång för tjuvarna. Att bära ut stöldgodset, till exempel om det är en stor TV, är helt enkelt lättare genom ytterdörren än genom ett fönster.

Men hur effektivt är egentligen ett inbrottslarm? Det är en fråga som det givetvis inte går att ge ett rakt svar på. Det beror mycket på vilket larmpaket du har, och vad som händer om larmet utlöses. Om inbrottslarmet går direkt till en central som kan kontakta polis, och du har kombinerat det med en övervakningskamera, är chansen större att förövaren tas fast. Än större är chansen att tjuven upptäcker detta och ignorerar ditt hus helt och hållet. Men då måste det också vara tydligt vilken säkerhet som finns.

Faktum är att det finns en hel del metoder man kan använda för att göra sitt inbrottslarm mer effektivt. Ett ganska vanligt tillvägagångsätt är att man installerar två larm. Ett ”riktigt” inbrottslarm som är tyst, och en siren som tjuter när larmet går igång. Om tjuven skulle lyckas tysta det tjutande larmet – i tron om att larmet är avbrutet – kommer det tysta larmet att gå till en central (om du nu har det i paketet).

På sommaren brukar inbrotten öka i villor. Även om man har larm är det viktigt att känna till att man kan få inbrott ändå, givetvis. Om ett källarfönster slås sönder till exempel – och du inte har sensorer där – kan tjuvarna ta sig in. Är de rutinerade vet de att de har några minuter på sig att ta med sig det som de vill ha.

SMS-lån helg

SMS-lån helg

Det långt ifrån alla lån som har utbetalning på helgen. Alla banker är stängda på helgen och att få ett banklån då går alltså inte. För SMS-lån och andra snabblån kan det gå bra förutsatt att långivaren har öppet på helgen. Men det finns ett villkor: du och långivaren måste ha era bankkonton i samma bank för att utbetalningen ska gå igenom på en gång. Det är lättare än vad det låter. Det finns nämligen ett stort antal SMS-lån att välja bland och de flesta har konton i någon av storbankerna. Många av dem är dessutom kopplade till flera banker vilket gör att det finns en stor chans att du hittar ett SMS-lån där du kan få utbetalning till just din bank på helgen.

Så tar du ett SMS-lån på helgen

Börja med att titta i vår lista på SMS-lån med helgutbetalning. Kontrollera att långivaren använder din bank. Undersök också vilka öppettiderna är. Att det är öppet på helgen innebär inte att det är öppet hela helgen. Vissa långivare har öppet större delen av dagen medan andra bara har öppet i några timmar. Några få har stängt på söndagar.

Förbered din ansökan i god tid. Se till så att du har gott om tid på dig att jämföra de olika lånen så att du inte tar ett förhastat beslut. Vänta inte till sista minuten innan stängning eftersom det kan ta ett tag innan din ansökan har behandlats. Långivarna brukar vara rätt så snabba, men ibland är det högre arbetsbörda och då riskerar du att din ansökan inte blir godkänd innan stängning.

Vilka banker finns det att välja bland?

Det finns gott om valmöjligheter för dig som vill ta ett SMS-lån på helgen. SMS-lån med helgutbetalning kan man få till följande banker och för de flesta finns det mer än ett SMS-lån att välja bland:

 • Danske Bank
 • Handelsbanken
 • Nordea
 • SEB
 • Swedbank

Kom ihåg att du också måste jämföra de övriga villkoren. Lockas inte av att teckna ett SMS-lån bara för att du kan få utbetalning på en gång. Se till så att villkoren är så bra som möjligt.

När kan jag få pengarna om jag inte har samma bank?

Om du och din långivare använder olika bank kan du inte få pengarna på en gång. Du kan fortfarande ansöka och få ansökan godkänd under helgen om långivaren har öppet. Utbetalningen verkställs på en gång men om du har en annan bank får du vänta på att pengarna ska komma in. Om ditt SMS-lån har beviljats på helgen kommer du att ha det på ditt konto nästa bankdag om du inte har samma bank som långivaren. När på dagen beror på vilka banker det rör sig om.

Det kan vara bra att känna till att om du ansöker om ett SMS-lån på en vardag kan du få dina pengar samma dag även om du har en annan bank än långivaren. Det beror på att det är möjligt att göra en banköverföring mellan två olika banker i Sverige samma dag. Det man ska tänka på då är att göra överföringen i god tid eftersom den bara går igenom samma dag om den görs innan ett visst klockslag, vanligtvis cirka klockan 13-14.

Vet mer om Vagabond och deras skor

Du har säkert sett dem i butiken, en vän som bär dem, eller så har du ett par själv. Vagabond har på relativt kort tid blivit en skodesigner att räkna med på den europeiska marknaden. Designstudion, och även en prototypverkstad, finns i Varberg, där även det globala huvudkontoret finns. Idag anses de vara ett av de ledade modevarumärkena för skor i vår del av världen, och de tillverkar ungefär två miljoner par årligen.

Vagabond skorna säljs på över 40 marknader runt om i världen. Dessutom har man ett antal konceptbutiker, bland annat i Stockholm, Berlin, Helsingfors, London och Köpenhamn. Vidare säljer de skorna i sin e-butik.

Så går designen till

På Vagabonds hemsida kan man läsa att en ny kollektion börjar med att skapa det som kommer sist, vilket är skons form. Det är just det som skapar silhuetten, formen vid tårna och passformen. Därefter sätter de fast ”skalet” med en yttersula, som då kan utvecklas tillsammans med silhuetten. Det är just den här kombinationen, understryker de, som formar det allmänna intrycket av skon.

Former och färger föds från inspiration, som de hittar ”överallt”. De ger exempel på att inspiration kan finnas i film, arkitektur, konst, musik och framförallt hos människor de träffar varje dag.

Du kan återvinna dina skor hos dem

Dina gamla skor kan du ta med till Vagabond för att låta dem utvinnas. De har ett initiativ som de kallar för Shoe Bring Back, i samtliga av deras konceptbutiker runt om i Europa. Målet är att ”uppmana samtliga konsumenter att ta ansvar för deras begagnade skor”.

Problemet skokonsumtionen, menar man, är att många par som slängs inte har nått deras fulla livslängd. Målet med Shoe Bring Back är att skodon som fortfarande är i gångbart skick samlas och skickas ut till second hand-butiker eller välgörenhetsorganisationer.

Grundades på 70-talet

Vagabond är ett svenskt bolag som grundades i början av 70-talet. Tjugo år senare, 1993, startade man Vagabond International AB, och gjorde förändringar i verksamhetens struktur. Idag säljer man skor till 40 olika marknader och har konceptbutiker i länder som Storbritannien, Ungern, Danmark, Sverige och Finland.

Catering stort i Stockholm

Trött på att laga mat? Eller ska du anordna ett så pass stort event i Stockholm att du behöver hjälp med både mat och annat? Då kommer du behöva beställa catering. Att det finns så många cateringfirmor i Stockholmsregionen gör det både lätt och svårt att hitta något som passar för just dig.

Det finns många anledningar att ha fest! Födelsedag, firmafest, studentmottagning eller kanske är det dags för bröllop? I Stockholm finns en mängd aktörer inom catering att välja på. Så många att det ibland kan bli riktigt svårt att välja faktiskt. Men oavsett om du ska anordna en företagslunch, fika till konferensen eller en stor bröllopsfest med allt vad det innebär så finns det garanterat en catering i Stockholm just för dig.

Svårt att välja rätt

Brukar du känna att festen var över innan du hann blinka och att du spenderade den mesta av tiden i köket eller med att servera dina gäster? Det finns många fördelar med att beställa catering. Du slipper stå i köket och kladda ner dig och kan fokusera hundra procent på dina gäster. Det är helt enkelt ett väldigt bra sätt att spara tid – som ju är det värdefullaste vi har i dessa tider. Men i Stockholm finns det ju inte direkt en aktör på cateringmarknaden – så hur ska man kunna veta vilka som levererar mat som smakar gott och gör festen till en succé?

Mat från världens alla hörn

Italienskt, sydostasiatiskt, meze, vegetariskt, grillat, indiskt, gatumat, japanskt eller hållbart och miljömedvetet? I Stockholm finns verkligen allt när det gäller catering. Många företag inom catering är anpassade för både små och stora fester. Ni kan få mat levererad som går att värma upp själva, en färdig buffé där porslin ingår, eller en egen kock som färdigställer er mat på plats. Bland alla cateringfirmor i Stockholm finns det något för alla tillfällen och smaker. Vissa cateringfirmor i Stockholm kan även hjälpa till med lokaler och de flesta kan hjälpa till med att köra maten till ditt event. Många kan även tillhandahålla personal för ditt event, hur många personer du behöver beror på ditt event, men en personal per 25 personer kan vara ett bra riktmärke.

Skeppshult – en cykeltillverkare med miljötänk

Skeppshult - en cykeltillverkare med miljötänk

Skeppshult, denna anrika tillverkare av cyklar, grundades för mer än hundra år sedan på samma plats som fabriken finns idag, nämligen i den lilla orten Skeppshult i Småland. Cykelmärket är känt, vunnit flera prestigefulla priser och har omnämnts i tidningar världen över. Skeppshult gör den mesta av tillverkningen på egen hand, i fabriken där kunskap, hantverk och ny teknik samlas under samma tak, allt för att få fram en riktigt bra kvalitetscykel som många vill ta sig råd och köpa, black friday och cyber monday är därför dagar som många försöker slå till om man kan få lite bättre pris.

Filosofin är att göra så få avtryck som möjligt

Ja, filosofin för Skeppshult är att de ska försöka göra så få avtryck på jorden som möjligt i och med sin tillverkning av cyklar. De använder tekniken för att kunna se hur denna på bästa sätt kan nyttjas för att både förbättra och vårda miljön.

Skeppshult menar själva att  deras lackavdelning är en av Sveriges renaste anläggningar. Utsläppen av lösningsmedlen har helt tagits bort då de bytt till pulverbaserad lack, vilket de påbörjade redan år 1997. År 1999 lackades alla cyklar med pulver istället för våtlack. De framhåller också att deras vattenförbrukning ständigt sjunker eftersom de har ett bra miljötänk i tillverkningen. 

Skeppshult Återbruk

Även om cyklar från Skeppshult håller länge, kan det finnas situationer där man kan behöva sälja sin cykel, eller kanske byta till en anna variant som passar bättre i livet. Skeppshult har tänkt på detta och erbjuder sina kunder att hjälpa begagnade cyklar från företaget att hitta nya ägare, vilket sker utan någon som helst kostnad från företagets sida. På deras hemsida kan du finna mer information om detta och passa på att hitta cyklar från hela landet som du kan byta, köpa eller sälja. 

Närcykel och elcykel

Utifrån ett miljötänk kom också närcykeln och elcykeln till och började tillverkas i fabriken. Närcykeln V, som står för versatility, och är en cykel för mer kortare transporter och kan användas istället för att ta bilen. Cykeln kom 2008 och nominerades till och med till Swedish Design Award! 2017 kom elcykeln och som är gjord för eldrift. Om du ställer in cykeln på ECO-läge kan du komma upp till 125 kilometer på en enda laddning!

Smörgåstårtor med variation

Smörgåstårtor är otroligt goda och behändiga att servera åt många. Det är alltid trevligt att bjuda på smörgåstårtor när man vill bjuda på en god lunch efter ett jobbmöte eller när hela släkten kommer över på söndagen och vill ha en enklare måltid. Smörgåstårtor är vackra att se på och passar de flesta tillfällen, till och med framför TV:n på en onsdagskväll. En smörgåstårta är uppbyggd i flera lager med olika pålägg och sedan dekorerar man utsidan. Man kan använda en rad olika pålägg; fisk, skaldjur, charkuterier, ost, kokta ägg och olika grönsaker. Mellan bröden brukar man använda en god dressing eller majonnäs. Det finns även glutenfria smörgåstårtor.

Smörgåstårtor för många

Smörgåstårtor passar perfekt när du ska bjuda många på mat. Det är enkelt att bara ställa fram smörgåstårtorna på ett bord och var en får servera sig själva och välja hur stor bit de vill ha. Det kan vara trevligt att bjuda på olika smörgåstårtor och anpassa efter allergier. En del föredrar en klassiska smörgåstårtor med räkor och lax medan andra föredrar vegetariska smörgåstårtor med mycket grönsaker. När du beställer smörgåstårtor kan du ofta få dem levererade direkt hem till dig.

Vilka fyllningar finns i smörgåstårtor?

Smörgåstårtor kan varieras i det oändliga. Det finns klassiska smörgåstårtor med traditionella smaker och smörgåstårtor som testar nya smaker och nya kombinationer av olika ingredienser. En italiensk smörgåstårta brukar innehålla soltorkade tomater, lufttorkad skinka, salami, mozzarella och marinerade grönsaker. Det finns smörgåstårtor som innehåller charkuterier som till exempel rostbiff eller leverpastej tillsammans med syltlök och grönsaker. En klassisk smörgåstårta innehåller räkor, grönsaker och ibland även gravad lax. Det finns smörgåstårtor som är gjorda av skinka och räkor. Vegetariska smörgåstårtor kan innehålla till exempel sallad, fetaoströra, brieost, melon, ost och vindruvor. Om du behöver gluten- eller laktosfria smörgåstårtor så kan du beställa en med glutenfritt bröd och en fyllning av laktosfri grädde, ägg, grönsaker, räkor och kaviar.

Personliga smörgåstårtor

Om du vill ha en fyllning som inte finns med i basutbudet brukar det alltid gå att beställa. Kanske vill du ha smörgåstårtor med rödbetor, fänkål, avokado, solrosfrön, lantpaté eller getost, det mesta brukar vara möjligt. Däremot vill många bagerier att du beställer dina personliga smörgåstårtor minst tre dagar i förväg. Vill du ha en personlig dekoration är det också möjligt. Kanske vill du ha en skylt med ett visst namn på smörgåstårtorna eller ett foto. Smörgåstårtor med motiv brukar man behöva beställa en vecka innan leveransdatum.

Ergonomiskt skötbord

Det finns många sorters skötbord att välja bland när man skall inreda såväl privata som offentliga badrum. Först och främst behöver man hitta någonting som får plats på den yta man har till sitt förfogande. Samtidigt är det viktigt att man känner sig trygg med det skötbord man väljer! Många gånger kan man behöva leta en god stund innan man hittar någonting som fungerar så bra som man skulle vilja. Inte sällan kompletterar man även skötbordet med en komod eller annan sorts hurts för att ha smidig förvaring av blöjor, extrakläder, tvättlappar och annat som kan komma att behövas under arbetets gång. Gäller det ett privat skötbord kan man välja själv hur stor del av badrummet det får ta upp. Håller man å andra sidan på att inreda ett badrum på ett konditori eller en restaurang, kan man inte vara för snål med utrymmet till övriga besökare.

Här finns några smarta och ergonomiska skötbord för hemmet eller offentliga toaletter.

Rätt höjd på skötbord

Om man skall hitta ett område som gör det betydligt svårare för den som vill införskaffa golvstående skötbord, är det fråga om höjden. Det finns förvisso en rad standardmått som funkar för de allra flesta men om man är extra kort eller lång kan man få stora problem med höjden. Att byta blöjor är någonting som behöver få ta tid och som dessutom skall göras ordentligt. Om man står böjd på mitten för att nå ner, eller för den delen tillbringar blöjbytet på tårna, är det allt annat än perfekt. För några år sedan kom höj och sänkbara skötbord. Detta har visat sig vara en fullträff för många föräldrar! Möbler som går att anpassa till användaren är någonting som går hem både vad gäller badrum, vardagsrum och arbetsplatser. Det är dock inte förrän under senare år detta har blivit tillgängligt i fråga om skötbord.

Via länken som finns här ovanför kan man hitta några exempel på sådana skötbord. Ett alternativ för hemmet är naturligtvis att välja ett väggfast alternativ. Dessa kan monteras på valfri höjd och behöver sällan passa för någon annan, förutsatt att båda föräldrar är ungefär lika långa. De väggfasta skötborden har ytterligare en fördel i det att de tar minimal plats när de inte används. Bakom ett av de mest kända väggfasta skötborden finns ett Svenskt företag. Deras skötbord har sålts i tio tusental sedan de först presenterades.