Nyheter

Rocka munnen – En framgångsrik tandborstningsapp

Rocka munnen – En framgångsrik tandborstningsapp

Är det svårt att få barnen att borsta tänderna varje morgon och kväll? Ladda ner appen ”Rocka munnen” och få hjälp på traven. Det har redan 60 000 personer i Stockholm gjort och appen har fått mycket beröm.

I september 2019 var det totalt 125 000 personer som hade laddat hem appen ”Rocka munnen”. De flesta i Stockholm där 60 000 laddat hem den. Till stor sannolikhet på grund av marknadsföring och att många lyft upp den i social media. I Stockholm räknar man därmed med att appen används av ca 40 % av alla barn mellan 5 och 9 år.

Utvecklad av Folktandvården

Appen är utvecklad av Folktandvården Sverige med målet att barnen ska få en bättre munhygien. Det blir roligare att borsta tänderna, lättare för de vuxna att ha koll och allt via en enkel app. Välj själv vilken musik den ska spela och spela spelet – som gynnar att barnet borstar tänderna.

Lanserades 2018

Appen lanserades 2018 och rekommenderas både av Folktandvården och flera privata läkare. Den är gratis att ladda hem och enkel att förstå. Efter ett år visar det sig att appen är en succé. Varje dag tillkommer det ungefär 400 nya användare och de allra flesta, över 90 %, använder appen regelbundet.

Två gånger, två gånger, två gånger

Det är siffran två som återkommer som en röd tråd. Tandkrämen ska vara 2 cm, man ska borsta tänderna i två minuter och det ska ske två gånger per dag. Egentligen inget nytt men genom att presentera det via digitala kanaler möter man barnen på ”deras hemmaplan”.

Rekommenderas av många tandläkare

Ett sätt att underlätta tandborstningen är att få en tydlig rutin. Det är något som många tandläkare återkommer till när de ger råd. Men samtidigt är det många barn som tycker det är jobbigt då tandborstningen förknippas med att dagen är slut och att det är dags att lägga sig. Genom att använda appen kan man vara kvar i leken och ”spela spelet” istället för att bara gå och tandborsta. På så vis ges ett bättre resultat varje gång – förutsatt att barnet lockas av att följa reglerna i spelet förstås.

Prata med en tandläkare eller besök solnadental.se för ytterligare tips på hur ni kan jobba med barnens munhälsa och vilka vägar som brukar fungera för att få barnen att borsta tänderna lättare.

Vad är SEO?

Vad är SEO?

SEO, eller Search Engine Optimization, är en metod som används för att förbättra en hemsidas sökresultat. Känner man inte igen begreppet SEO kanske man istället har hört talas om sökmotoroptimering, vilket är den svenska översättningen. Är man noggrann med sin optimering behöver man inte betala dyra summor för att ranka högt på Google. Detta tack vare att man helt enkelt har anpassat sin hemsida och dess innehåll för att nå ut till rätt målgrupp samtidigt som man attraherar sökmotorerna och dom tekniska krav som finns. Låter det krångligt finns bra hjälp att få hos en SEO-byrå men är man tillräckligt påläst kan man absolut göra jobbet på egen hand.

Effektiv metod

SEO är en framgångsrik och effektiv metod och även om det kräver en del arbete så är det oftast värt det. En hög ranking ger mer trafik och möjligen också fler kunder och konsumenter. Chansen att man som företagare ökar sina försäljningar och intäkter är alltså stor och det kan löna sig att lägga ned både tid och pengar på att få det ordentligt gjort. Man ska dock tänka på att det är ett jobb som behöver utföras kontinuerligt, så det räcker inte att göra det en gång utan det krävs ett ständigt underhåll för att man ska kunna behålla sin position.

Hjälp hos en SEO-byrå

Tycker man att det verkar svårt och tidskrävande att göra arbetet på egen hand kan man vända sig till en SEO-byrå. Dom har koll på dom senaste trenderna och vet precis hur man ska göra för att skapa en optimal hemsida oavsett vilken bransch man är verksam inom. Byråerna är många och dom flesta erbjuder liknande tjänster så det kan vara bra att lägga lite tid även på att jämföra. Fundera på vilken typ av tjänst som passar bäst och vilken SEO-byrå som kan förmedla den på ett lämpligt sätt.

Vill man synas högt på Google och på så vis även öka sin trafik och sin försäljning gör man klokt i att anlita en SEO-byrå för att få professionell hjälp utifrån sina egna förutsättningar. Även om det kan ta ett tag innan man märker ett förändrat resultat kan man se det som en långsiktig investering dom med stor sannolikhet kommer vara bra för både varumärket och affärerna.

Det mesta går att hyra vid renoveringen

Det mesta går att hyra vid renoveringen

Oavsett om det är slagborrmaskin, grovdammsugare eller maskiner för golvslipning som behövs vid renoveringen så går de att hyra. Hyresmarknaden ökar kraftigt och detta inte minst mellan privatpersoner. En utveckling som främst kan ses i Stockholm och andra storstäder.

Att renovera kan vara roligt samtidigt som man spar en hel del på att inte anlita hantverkare. Men det krävs då att man har rätt redskap och maskiner. I Stockholm bor många relativt trångt och har inte möjligheten att äga en rad olika maskiner som behövs vid renovering. Det kan vara en av orsakerna till att hyresalternativet ökat. En annan orsak kan vara en miljömedvetenhet och att delningsekonomin överlag ökar.

Genom att hyra de maskiner som behövs får man exakt de maskiner som passar för behovet samtidigt som man inte behöver lägga ut en stor summa på en maskin som inte används speciellt ofta.

Både via privatpersoner och företag

När Erik och Anna bestämde sig för att renovera vardagsrummet tittade de på olika lösningar för golvslipning. Skulle de låta ett företag göra denna golvslipning i Stockholm eller skulle de hyra maskiner för att utföra jobbet?

För dem var valet lätt då det i Stockholm finns uthyrare av maskiner inom rengöring och renovering i nästan varje större stadsdel. Priset för en maskin för golvslipning var ca 800 kr för en helg. Utöver det behövde de en mindre slip samt material. Totalt hamnade kostnaden på ca 1500 kr. Detta utöver att de fick utföra slipningen på egen hand.

För att se hur mycket de skulle tjäna tog de in offert från tre företag i Stockholm som erbjöd sig slipa golvet för ca 3500 kr. Besparingen gjorde att de valde hyresalternativet.

Ett alternativ hade självklart varit att köpa alla dessa maskiner men eftersom de förväntade sig att slipning inte skulle behöva göras ofta skulle det bli betydligt dyrare.

Få hjälp – via privatperson eller företag

Men dagarna innan slipningen skulle ske bröt Anna foten och de bestämde sig för att ta in hjälpen. De tog in offert från ett par företag men valde även att se över alternativet med ”gig-jobb”. Via en app lade de ut jobbet för att se om någon privatperson var beredd att göra det och i så fall hur mycket de skulle vilja ha för jobbet.

Inte oväntat fick de in ett lågt pris via gig-alternativet. Men med tanke på att Erik och Anna var mycket noga med hur golvslipningen skulle bli valde de företagsalternativet. När de sedan gjorde om förrådet tog de hjälp av andra privatpersoner för att spara pengar.

Bodin Bygg – Bygg för företag och fastighetsägare

Bodin Bygg - Bygg för företag och fastighetsägare

I Stockholm finns mängder av byggare som levererar flera typer av tjänster. För den som driver ett företag eller äger fastigheter och letar efter om- eller tillbyggnation av till exempel restaurang, hotell, industri eller kontor finns Bodin Bygg & Byggledning som utlovar högkvalitativa resultat på sina byggen. Miljö och kvalitet är två ledord för företaget och dom erbjuder även separata tjänster i form av byggledning för både stora och små projekt.

Huvudinriktning

Bodin Bygg är ett byggföretag med huvudfokus mot företag och fastighetsägare och utför arbeten som ombyggnation, tillbyggnation och även nyproduktion. Med många resurser och bred kompetens tar dom sig an många olika typer av jobb, till exempel om ett kontor behöver byggas om eller byggas ut. Behöver man hjälp med ett helt eller bara delar av ett projekt, eller om man efterfrågar byggledning, går det att ordna och skräddarsy helt efter önskemål.

Total- eller delad entreprenad

Bodin Bygg är ett byggföretag som erbjuder att utföra både totalentreprenad och delad entreprenad, beroende på vad kunden behöver och vad som i slutändan kommer bli bäst. Vid helentreprenad sköter företaget precis allt som har med bygget att göra och vid delad entreprenad samarbetar dom tillsammans med andra byggare och hantverkare. Oavsett vad man väljer så jobbar dom för nöjda kunder själva eller med hjälp av några av branschens främsta aktörer.

Arbetssätt med miljö i tanken

Miljö och kvalitet står också i fokus hos Bodin Bygg och man jobbar aktivt med att göra bra materialval, använda sig av rätt typ av arbetsmetoder och minska på transporter och resor för att spara in på miljön så mycket som det bar går. Alla anställda hålls uppdaterade kring arbetsmiljölagen och jobbar alltid efter en miljöplan, för ett tryggt och säkert arbete. Hela arbetsprocessen är dessutom kvalitetssäkrad och företaget är certifierande enligt byggbranschens krav.

Även fast det finns många byggföretag i Stockholmsområdet och runt om i landet kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. En återkommande rekommendation är att ta in offerter från flera olika byggföretag för att därmed få olika lösningar presenterade. Beroende på hur nära inpå arbetet ska utföras kan priserna variera kraftigt. Detta kan även bero på om det sker några större bostadsprojekt i området vilket därmed kan ta upp en stor del av arbetskraften.

Hårtransplantation i Stockholm eller utanför Sverige?

Eftersom priset är betydligt lägre för hårtransplantation i Istanbul än i Stockholm är det många som väljer att åka dit. Det kan vara ett smidigt och ekonomiskt alternativ – eller livets sämsta beslut. Man bör helt enkelt vara insatt i vilka garantier som gäller och vilket företag som står bakom behandlingen. I Stockholm kostar en hårtransplantation mellan 40 000 kr och 70 000 kr. Detta något beroende vad hur stort ingrepp som behöver ske och vilken aktör man väljer att anlita. En liknande operation i Istanbul kostar mellan 35 000 kr och 55 000 kr. Det är alltså möjligt att spara upp mot 20 000 kr på att välja Istanbul.

Boka via Sverige

Det finns två vägar att boka ingreppet. Du kan kontakta företag som är verksamma i Turkiet, eller andra länder med låga priser, och sedan boka in en tid för konsultation. Det krävs då däremot att du själv kan prata och läsa turkiska. Visserligen kan många kliniker engelska men du bör absolut göra en efterforskning kring de olika klinikerna innan du väljer var du ska gå. Du bör även vara insatt i deras garanti och hur du ska göra om du behöva klaga på resultatet. Det är inte helt lätt i ett land som man inte befinner sig i.

Andra vägen är att man går via en svensk förmedlare. Det finns flera svenska kliniker som har dessa samarbeten. Du kan gå till deras klinik i Stockholm och diskutera olika lösningar och få förklarat för dig hur ingreppet skulle ske i Turkiet. Det är även de som bokar in allt, ordnar med flyg och hotell. Även med transfer från hotellet till kliniken där du får din hårtransplantation. Prismässigt är det alltså betydligt billigare att få detta ingrepp i Turkiet mot i Stockholm. Detta beror på flera faktorer så som valutan, lägre löner osv. Men kvalitén behöver inte vara sämre. Genom att välja ett svenskt företag som till och med ger svensk garanti på ingreppet skapas en ytterligare säkerhet. Detta medför att man kan boka in allt i Stockholm och sedan åka till Turkiet på semester någon vecka. I slutet av semestern genomförs hårtransplantationen och man kan sedan åka hem med tryggheten att svensk garanti gäller. För högsta tänkbara säkerhet och möjlighet till uppföljning är det bra att göra hårtransplantationer i Stockholm. Via denna sida finns intressanta svar.

Slipa parkettgolvet själv – eller inte?

Slipa parkettgolvet själv – eller inte?

Om parkettgolven är slitna kan du antingen välja att slipa dem själv eller anlita en ett företag som arbetar med golvslipning. Att göra arbetet själv är billigast. Men allt handlar inte bara om priset.

Hur viktigt är det med kvalité?

Ska ett parkettgolv slipas i gillestugan kanske det inte krävs ett perfekt resultat. Målet kan vara att bara få bort stora svarta missfärgningar som skapats genom åren. Därefter ska möblerna tillbaka och ungdomarna få tillbaka sitt ställe att ”hänga” på. I detta fall spelar det ingen roll om man inte når ett helt perfekt resultat. Därmed kan du självklart slipa parkettgolvet på egen hand och spara en hel del.

Är det däremot ett golv i köket eller vardagsrummet kanske man har högre krav på slutresultatet. En person som kört dessa slipmaskiner ett flertal gånger tidigare kan kanske ge sig på uppdraget. Men har man inte alls någon erfarenhet bör man inte ta detta som ett första projekt utan det kan vara en klok idé att vända sig till www.golvsliparnastockholm.nu.

Är det roligt att lära sig något nytt?

Personer som gillar att snickra, renovera och bygga i hemmet drar sig sällan för att testa något nytt arbetsmoment. Har de inte slipat golv förr kan det vara en intressant utmaning. Men även i detta fall får man fråga sig vilken kvalité som förväntas. Det kan vara roligt att lära sig något nytt men börja i så fall på en yta där kravet på kvalité inte är så högt.

Jobba extra – eller slipa golv?

Har du ett arbete där du kan jobba extra ett pass när så önskas? Kanske är du egenföretagare och därmed kan anpassa arbetsinsatsen i förhållande till vilken lön du vill ha. Då uppstår en möjlighet att antingen jobba extra och köpa in golvslipning – eller ta ledigt från jobbet och göra jobbet själv. I detta läge blir det knappast ekonomiskt försvarbart att slipa golvet på egen hand. Det blir helt enkelt bättre förtjänst att jobba extra de dagar som hantverkarna är på plats. Kom ihåg att ROT-avdraget gör att priset minskas med 30 %.

Men måste golvet slipas?

Parkettgolv blir betydligt finare om det slipas. Att köpa in hjälpen kostar ca 4000 kr (efter ROT) för ett normalstort vardagsrum. Detta något beroende på vilken efterbehandling som önskas. Men är det inte så jättenoga med underlaget ka kanske en plastmatta läggas över hela parketten alternativt att de fulare delarna täckas med textilier.

Begravningsbyrå i Helsingborg

En person kan reagera på ett dödsfall på många olika sätt. Vissa blir tysta, en del inåtvända och givetvis ledsna. Andra kanske inte känner särskilt mycket alls. Ibland vill man bearbeta sorgen genom att hjälpa till, göra saker och vara aktiv. Oavsett hur du reagerar på ett dödsfall finns det många saker att ta hand om i samband med begravningen. Det kan vara en god idé att anlita en begravningsbyrå i Helsingborg för att hjälpa dig med både de stora sakerna och de små detaljerna.

Vad kan en begravningsbyrå hjälpa till med?

En bra anledning till att anlita en begravningsbyrå i Helsingborg är för att du inte vet vad du ska göra. Detta är även en av de vanligaste anledningarna. Begravningsbyrån tar då över och ser till att både svara på alla dina frågor och funderingar samt ta hand om de praktiska delarna. Det kan kännas oerhört skönt att få lämna över ansvaret till någon annan. Det är även möjligt att ta en aktiv del i begravningsplaneringen, vilket är bra för de personer som vill hålla sig aktiva.
Rent praktiskt kan en begravningsbyrå ta kontakt med diverse myndigheter, boka transporter för den avlidne, boka lokal och planera själva begravningsceremonin, beställa kista eller urna. De kan också hjälpa till vid valet av gravsten, hjälpa till med alla juridiska frågor och mycket mer. Det finns hundratals begravningsbyråer runt om i landet och de fyller samtliga en viktig funktion. I och med att de har erfarenhet av processen kan de kontakta dig endast om de behöver din personliga åsikt kring detaljer. Det finns inget som tvingar dig att anlita en begravningsbyrå. Det finns saker som måste göras och om du vill kan du sätta dig in i processen och göra de på egen hand. De flesta föredrar dock att kunna lägga över större delen av planeringen och arbetet till en begravningsbyrå. Oavsett om du bara vill ha en utgångspunkt för att få hjälp med det egna begravningsarbetet eller om du vill lägga över det helt kan du höra av dig till en begravningsbyrå i Helsingborg.

Gör skillnad, gör en orosanmälan

Gör skillnad, gör en orosanmälan

Allt för många barn växer upp i familjer med dåliga förhållanden. Det kan vara missbrukande föräldrar likväl som misshandel eller stor fattigdom. För dig som ser detta kan en orosanmälan vara ett tydligt sätt att bry sig. Att göra skillnad även om du inte känner familjen som du har oro för.

Om du ser våld eller om du av annan anledning anser att akut hjälp behövs ska du alltid ringa 112. När polis ingriper och det finns barn med i bilden kopplas alltid socialtjänsten in. Därmed tar polis och socialtjänst över och hjälper på bästa sätt.

Om du är orolig för ett barn där det inte är akut kan en orosanmälan genomföras. Kontakta socialtjänsten som jobbar mot den kommun där barnet är skrivet. I de flesta fall är det lätt att veta vilken kommun det gäller då många orosanmälningar kommer in av grannar eller föräldrar till klasskompisar. Upptäcker man problem när man är ute på semester kan det självklart vara svårare. Men bättre att kontakta socialtjänsten en gång för mycket än en gång för lite. Det går självklart att diskutera olika problem med socialtjänsten och vara anonym.

Rådgöra eller anmäla?

Om du pratar med socialtjänsten och nämner ett barn vid namn kan detta klassas som en orosanmälan. Det krävs alltså inte någon formell skriftlig anmälan. Vill du däremot bara prata om olika situationer och få råd hur du ska agera bör du istället undvika att nämna barnets fulla namn. Är du privatperson kan du vara anonym oavsett vad du väljer. Har du ett yrke där du är anmälningsskyldig kan kravet däremot finnas att du behöver stå bakom anmälan.

Var beredd att svara på…

I en orosanmälan bör det framkomma hur du känner barnet du har oro för. Alternativt hur fått kännedom om det som oroar dig. Du bör även vara tydlig i vad du sett och hört som ligger bakom denna oro. En orosanmälan skickas in till Socialtjänsten men kan alltså även lämnas muntligen. Behöver du lämna in en anmälan efter kontorstid kan du ringa 114 14 och sedan bli kopplad från polisens nationella nummer.

Huvudsaken är att du gör något – Det kan förändra ett barns framtid. Allt för många barn berättar i vuxen ålder att det fanns vuxna omkring, som inte gjorde något alls.

Bra att veta om permanent hårborttagning

Bara ben i all ära men många besväras av det ständigt återkommande håret. Det är vanligt att man tar bort hår både i ansiktet och på kroppen både genom rakning och andra metoder men vill man få ett permanent och säkert resultat kan man genomföra en hårborttagning med laser. Det bär många fördelar med sig, framförallt att man slipper irriterad hud och att resultatet är just permanent.

Därför är det bättre än rakning

Det stora problemet med att raka bort oönskat hår är att det gör huden irriterad och dessutom kan håren komma tillbaka kraftigare än innan. Håret växer hela tiden och behandlingen med rakhyvel behöver upprepas ofta, kanske varje dag, för att behålla ett önskat resultat. Hårborttagning med laser ger däremot samma släta resultat men blir istället permanent vilket minskar risken för röd och irriterad hud oavsett var på kroppen man önskar genomföra den.

Så fungerar det

Laser fungerar på så sätt att energin som uppstår av lasern omvandlas till värme, som sedan i sin tur tränger ner i hårsäcken och förstör den. Behandlingen är inte särskilt smärtsam och behöver upprepas 6–8 gånger för att ge ett permanent resultat. Tiden för varje behandling varieras från ett par minuter upp till någon timme beroende på hur stort område som behandlas. Vanligtvis kan man uppleva en viss svullnad direkt efteråt men det är helt normalt. Det är bra att genomföra hårborttagningen under hösten eller vintern eftersom man inte bör vistas i direkt solljus varken före eller efter behandlingstillfällena.

Vänd dig till en auktoriserad klinik

För den som funderar på att genomföra en laserbehandling finns många klinker att vända sig till, både stora och små. Det man bör tänka på är att välja en auktoriserad klinik så att behandlingen utförs på ett säkert sätt. Se till att först få en konsultation av en hudterapeut för att veta mer om vilken behandling som passar och hur många tillfällen som kan tänkas behövas för att uppnå ett bra resultat.

Att genomföra en hårborttagning med laser kan upplevas som en långdragen process på grund av de många behandlingarna som behöver genomföras men tänk på att när allt är klart behöver man aldrig använda en rakhyvel igen. Den besvärliga hårväxten på ben eller andra områden försvinner och i det långa loppet kommer huden att skonas.

Är du intresserad av mer information så besök denna sida.

En introduktion till parterapi

Den eller de som funderar på att gå i parterapi, går sannolikt igenom en turbulent tid. Klart är att det kan vara effektivt, och många får en betydligt starkare relation efter att ha fått råd av terapeut. Men hur fungerar det egentligen? Och när bör man göra det? Här ger vi en introduktion till parterapi.

Anledningar till att gå till terapeuten

Det finns flera tänkbara anledningar till att man kan behöva gå i parterapi på Kungsholmen. Här ger vi ett par exempel:

  • Kommunikationssvårigheter.
    Problem med kommunikationen är något som kan få många förhållanden att börja knaka i fogarna. Många kan vittna om att god kommunikation är en viktig byggsten för ett gott förhållande, som båda parter är nöjda med. Kommunikation sker på många olika sätt – förutom i tal, så bland annat även genom sms, telefonsamtal och social media. En terapeut kan främja patienterna att kommunicera på ett sätt som fungerar i längden.

  • Otrohet.
    En del väljer att gå i parterapi när det kommit fram att någon, eller båda, varit otrogna. Det här kan vara väldigt skadligt för en relation, givetvis, men många terapeuter kan hålla med om att det inte nödvändigtvis behöver innebära ett slut på förhållandet.

  • Bonusfamiljer.
    Bonusfamiljer kan ha sina särskilda utmaningar. Rollen för bonusföräldern, familjens identitet och meningsskiljaktigheter mellan föräldrarna kan behöva redas ut tillsammans med någon.

Så hittar du en terapeut

Att hitta en terapeut görs enkelt, särskilt om du bor i en större stad som Stockholm eller Göteborg (särskilt i Stockholm finns det många att välja mellan). En bra idé är att ta fram flera potentiella ”kandidater” som du eller ni sedan kan utvärdera. Bor du i Stockholm kan en sökning på till exempel ”parterapi Stockholm” vara en bra början. Jämför de resultat ni får – vilka verkar ha bäst bemötande? Vem verkar kunna passa er situation allra bäst? Bra är att ta referenser, men även magkänslan spelar in i beslutet för många.

Så fungerar parterapi

Parterapi genomförs i form av samtal där både du och den andra parten i förhållandet är närvarande. Ni utformar mål medsamtalen tillsammans och försöker komma fram till lösningar som kan stärka relationen på sikt.