Solpaneler

Föreningen som fick pris för hållbara boendet

Föreningen som fick pris för hållbara boendet

Att det lönar sig ekonomiskt att se över föreningens energiförbrukning vet du nog de flesta bostadsrättsföreningar. Det kan handla om allt från att minimera förbrukningen och skapa egen el till att förhandla priset. Dessutom går det att få pris för riktigt bra hållbart arbete. Det gäller i alla fall i Stockholm där det årligen ges ut ett pris av HSB till den förening som gjort mest inom området.

HSB i Stockholm ger årligen ut ett hållbarhetspris till föreningar som jobbar tydligt mot hållbarhet. De som vann priset 2019 var en bostadsrätt på Södermalm som valt att montera solpaneler på bostädernas tak. Genom denna montering kan nu föreningen skapa sin egen el.

Den energi som dessa solpaneler ger täcker majoriteten av föreningens energiförsörjning i allmänna utrymmen. Visserligen kostade det att investera i dessa paneler men föreningen räknade med att investeringen skulle vara återbetald inom tio år utifrån den mängd el som de producerar.

Samtidigt är det inte enbart solceller som denna förening har satsat på för att göra sig mindre beroende av extern eldistribution. I likhet med många föreningar i Stockholm har man satsat mycket på energibesparing. Bland annat har man valt att byta gamla fönster till betydligt mer energisnåla så kallade energiglas.

Ännu ett steg mot hållbar utveckling är att föreningen valt att ha tre komposter på de allmänna ytorna. Dessa är till för vegetabiliskt hushållsavfall. Dessutom har man valt att spåra energiåtgången direkt utifrån vad som går åt till trapphus, tvättstuga m.m.

HSB BRF Hamnkaptenen

Bostadsrättsföreningen Hamnkaptenen hittas i Hammarby Kanal nära Södermalm i Stockholm. De byggdes 1983 och består av 221 lägenheter och ett par gemensamma lokaler. De senaste åren har föreningen satsat mycket på hållbar utveckling och att de valt rätt väg visar sig exempelvis genom att de fått priset från HSB.

Priset delas ut av HSB en gång per år vilket sker när HSB Stockholm har sin föreningsstämma. Det var tionde året i rad som priset delades ut och bland tidigare vinnare finns föreningar som satsat på solpaneler, bergvärme och olika energibesparande åtgärder.

Priset

Utöver äran och bekräftelsen på att man lyckats bra med det hållbara utvecklingsarbetet ges även 15 000 kr i utbildningar som exempelvis styrelseledamöter kan använda för att fördjupa sina kunskaper och kunna ta ytterligare steg i rätt riktning.

På www.solpanelerstockholm.nu kan du fortsätta läsa om fördelar med solpaneler.