Njuta

En trevlig kväll med vinprovning i Stockholm

Vin är ett spännande ämne som engagerar många samlare och entusiaster runt om i världen. Det flera möjligheter för en trevlig kväll med vinprovning i Stockholm. Här kan du lära dig allt om vinets långa historia, vinodling, ekfatslagring och mycket mer. Kvällen brukar inte sällan utgå ifrån ett visst tema. Detta kan handla om mat och vin i smakfulla kombinationer eller endast viner från en specifik druva. Passionerade experter guidar dig genom vinets värld och reder ut de olika begreppen. Efter en trevlig kväll tillsammans är man full av nya intryck och smaker.

En gammal tradition

Vinframställning har en tusenårig historia som är fylld av traditioner. Man menar att många av de mest berömda vindistrikten, såsom Bordeaux, RhÙne, Bourgogne, är anlagda av romarna. Under medeltiden var det kyrkan som utvecklade vinodlingen i Europa. Vinet man drack var alltid ungt och togs direkt från faten. Därför tillsattes ofta honung och kryddor, eftersom det annat är väldigt surt och oxiderat. Det var först under 1800-talet som man insåg värdet av att lagra vissa viner. Idag ser vinframställningsprocessen annorlunda ut och innehåller flera steg. Det går idag att påverka mycket av vinets karaktär och kvalitet. Den tekniska utvecklingen har framförallt underlättat för de varmare vinodlingsområdena. Däremot är det vissa vinframställare som fortfarande utgår helt ifrån tradition. Först och främst ska druvskörden sorteras för att sedan krossas och avstjälkas. Efter det ska druvmusten skiljas från dess skal vilket sker genom en pressning. Det är viktigt att kärnorna inte krossas i samband med detta eftersom det ger vinet en bitter smak. Detta följs av jäsning, fatlagring och klarning som ser olika ut beroende på vintyp och framställare. Därefter ska vinet blandas. Många viner är idag en blandning och det kan handla om olika druvor som komplotter varandra, eller samma druva från olika lägen. Syftet är att få fram nya smakdimensioner eller balansera druvornas olika drag.

De flesta vintillverkarna försöker idag se till att viner kan drickas relativt omgående, men vissa lämpar sig fortfarande bäst för lagring. Vitsen med lagring är att göra vinet rundare med en balanserad helhet. Framförallt kraftiga röda viner där de mer exklusiva sorterna kan utvecklas under decennier på flaska. Lagringståligheten handlar främst om druvsort och mängden tanniner och syra. I regel håller därför sig rött vin bättre än vitt och sött längre än torrt. Bästa förutsättningarna för lagring är svalt och mörkt, gärna i en källare. Värme gör att vinet upplevs som platt snabbare. Vinerna ska ligga ner och vara i kontakt med naturkorken. Korkens konstanta fuktighet ökar livets livslängd. Det finns även speciella vinskåp och vinkylar för den entusiastiska.