Hälsa

En introduktion till parterapi

Den eller de som funderar på att gå i parterapi, går sannolikt igenom en turbulent tid. Klart är att det kan vara effektivt, och många får en betydligt starkare relation efter att ha fått råd av terapeut. Men hur fungerar det egentligen? Och när bör man göra det? Här ger vi en introduktion till parterapi.

Anledningar till att gå till terapeuten

Det finns flera tänkbara anledningar till att man kan behöva gå i parterapi på Kungsholmen. Här ger vi ett par exempel:

  • Kommunikationssvårigheter.
    Problem med kommunikationen är något som kan få många förhållanden att börja knaka i fogarna. Många kan vittna om att god kommunikation är en viktig byggsten för ett gott förhållande, som båda parter är nöjda med. Kommunikation sker på många olika sätt – förutom i tal, så bland annat även genom sms, telefonsamtal och social media. En terapeut kan främja patienterna att kommunicera på ett sätt som fungerar i längden.

  • Otrohet.
    En del väljer att gå i parterapi när det kommit fram att någon, eller båda, varit otrogna. Det här kan vara väldigt skadligt för en relation, givetvis, men många terapeuter kan hålla med om att det inte nödvändigtvis behöver innebära ett slut på förhållandet.

  • Bonusfamiljer.
    Bonusfamiljer kan ha sina särskilda utmaningar. Rollen för bonusföräldern, familjens identitet och meningsskiljaktigheter mellan föräldrarna kan behöva redas ut tillsammans med någon.

Så hittar du en terapeut

Att hitta en terapeut görs enkelt, särskilt om du bor i en större stad som Stockholm eller Göteborg (särskilt i Stockholm finns det många att välja mellan). En bra idé är att ta fram flera potentiella ”kandidater” som du eller ni sedan kan utvärdera. Bor du i Stockholm kan en sökning på till exempel ”parterapi Stockholm” vara en bra början. Jämför de resultat ni får – vilka verkar ha bäst bemötande? Vem verkar kunna passa er situation allra bäst? Bra är att ta referenser, men även magkänslan spelar in i beslutet för många.

Så fungerar parterapi

Parterapi genomförs i form av samtal där både du och den andra parten i förhållandet är närvarande. Ni utformar mål medsamtalen tillsammans och försöker komma fram till lösningar som kan stärka relationen på sikt.